Hoe werkt .htacces?

.htacces is een configuratie bestand waarmee je instructies kan meegeven aan binnenkomend verkeer op je website. Het .htacces bestand vind je terug in de rootmap van je website op de server. Dit bestand is op te maken in kladblok of notepad. Je kan bijvoorbeeld IP-adressen blokkeren, 301 redirects beheren, mappen beveiligen en rewrite rules meegeven en de laadsnelheid verhogen door Expired Headers, Gzip-compressie en Expired Caching instructies mee te geven.

Hoe maak je een .htacces bestand?

Een .htacces bestand maak je door een script in te geven in een notepad of een kladblok bestand. Deze geef je bij het opslaan altijd de naam “.htacces”. Een voorbeeld van hoe een script eruit kan zien staat hieronder:

## EXPIRES CACHING ##

ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 month"
ExpiresByType image/png "access plus 1 month"
ExpiresByType text/css "access plus 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access plus 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresDefault "access plus 2 days"

.htacces: SEO optimalisatie

In het .htacces bestand kan je SEO optimalisatie instructies meegeven. Deze instructies kunnen bestaan uit Expires Headers, Expires Caching en Gzip-compressie. Maar het is ook belangrijk om oude pagina’s met autoriteit door te linken naar een nieuwe pagina om de “link juice” niet verloren te laten gaan.